1. W3Schools.com

w3banner1FINAL

W3Schools je stranica sa predavanjima i referencama vezane za razvoj web stranica kao što su HTML, CSS, JavaScript, PHP, SQL, i JQuery. Sajt se takođe gleda kao priručnik koji pokriva mnoge aspekte web programiranja.

2. Codeacademy.com

codeacademy1FINAL

Codeacademy je online interaktivna platforma koja nudi besplatne časove u 9 različitih programskih jezika, uključujući Python, Java, PHP, jQuery, JavaScript, AngularJS, i Ruby. Takođe nudi i časove HTML-a i CSS-a. Sajt ima preko 24 miliona korisnika koji su završili preko 100 miliona vežbi. Svaki korisnik koji se prijavi ima svoj profil. Da bi motivisali korisnike da učestvuju, sajt pruža “bedževe” za završetak vežbe, funkciju kojа pаmti ukupni rezultаt jednog korisnikа i dnevni broj završenih vežbi koje se mogu pokazati drugim korisnicima. Codeacademy takođe pruža i forum gde početnici i napredni korisnici mogu zajedno raditi i pomagati jedan drugome.

3. CodeSchool.com

codeschool2FINAL

Code School je online platforma koja nudi predavanja sa izazovima i “bedževima”, gde je cilj pružiti osećaj korisniku kao da igra igricu. Code School spaja mehaniku video instrukcija i pretraživač-kodiranja (in-browser coding), što čini učenje edukativno i lako za pamćenje. Sa preko 40 kurseva koji pokrivaju JavaScript, HTML/CSS, Ruby, Git, i iOS. Code School čine puno iskusnih instruktora koji prave sadržaje visokog kvaliteta. Više od milion ljudi širom sveta dolazi u Code School da bi počeli učiti i raditi sa novom tehnologijom.

4. TeamTreeHouse.com

C-_Users_slavimirstosovic_Desktop_TreeHouse3FINAL

Treehouse je online interaktivna platforma koja nudi kurseve u web, mobile i biznis razvoju. Web razvoj i programiranje imaju cilj da nauče početnike koji žele da započnu svoju karijeru i nauče Android Development, WordPress Development dok biznis i marketing edukacije uče studente kako započeti i reklamirati svoj posao u tehnološkoj industriji. Sajt koristi kratke video snimke, interaktivne izazove, kvizove i “bedževe” koji se nalaze na korisnikovom profilu.

5. Lynda.com

lyndaLogo2FINAL

Lynda.com je online edukativna kompanija koja nudi preko hiljadu video kursa u softverskom, kreativnom i biznis sektoru. Članovi mogu neograničeno da gledaju kurse, dok besplatni korisnici imaju ograničenja.

5. Coursera.com

coursera_logo1FINAL

Coursera je edukativna kompanija koja nudi masivan izbor online kursa u oblasti informatike, digitalnog marketinga, matematike, biologije i drugih.

5. Arduino.org

arduino_logo2FINAL

Ovi proizvodi su izuzetno jednostavni za korišćenje, veoma popularni i vrhunskog kvaliteta izrade. Idealni su za početnike u svetu mikroelektronike ali i odlična platforma za male projekte iskusnijih korisnika. Savetujemo vam da posetite glavnu stranicu Arduino proizvoda na kojoj možete naći više informacija o ovim razvojnim sistemima.

6. Raspberrypi.org

RaspberryPi_Logo1FINAL

Raspberry Pi je deo jedne neverovatne priče o uspehu koja je počela 2012. godine kada se prvi put pojavila ova niskobudžetna razvojna ploča. Tada je među entuzijastima i edukatorima pobuđeno interesovanje za pravo računarstvo kakvo nije viđeno još od 80-ih godina i pojave Halcyon konzole. Sada osnivači Raspberry Pi-ja nastavljaju taj uspeh sa dugo očekivanom Raspberry Pi 2 Model B pločom.

7. Stackoverflow.com

Osnovana 2008, Stack Overflow je najveća i najpouzdanija onlajn zajednica za developere, napravljena da omogući učenje, deljenje znanja i pomogne u izgradnji karijere. Više od 50 miliona profesionalnih i ambicioznih programera poseti Stack Overflow svakog meseca kako bi došli do rešenja problema koji nastaju u toku kodiranja, razvili nove veštine i došli do novih poslovnih ponuda.