0 570

Bada developer’s day

Početni kontakt saradnje Visoke tehničke škole strukovnih studija u Nišu i multinacionalne kompanije Samsung Electronics, nastao je u ličnom kontaktu Miloša Ristića, asisitenta naše Škole i Miloša Popovića, Junior Marketing Manager TN u ogranku Samsung Electronics Austria GmbH.

Obzirom da Samsung mobile prepoznaje kao jednu od važnih ciljnih grupa programere i studente (buduće programere) došlo se do ideje učešća naše Škole na Bada Developers Day-u, što je važno i za našu Školu, njen imidž i same studente.

Nakon razgovora sa direktorom Škole i njegovog odobrenja, usledio je i zvaničan poziv. Na predlog veća studijskih programa komunikacione tehnologije i savremene računarske tehnologije za učesnike ovog stručnog seminara određeni su: Slavimir Stošović, Dušan Stefanović, Goran Milosavljević, Miloš Ristić i Miloš Stojanović (student, naše škole, koji je prvi diplomirao u svojoj generaciji na studijskom programu SRT).

O seminaru
Bada Developers Day je jednodnevni seminar namenjen programerima koji razvijaju aplikacije za mobilne telefone i ima za cilj da ih upozna sa karakteristikama novorazvijene platforme i uključi programere iz Srbije da koriste Samsung Bada platformu, namenjenu Samsung mobilnim telefonima nove genracije (Wave modeli).
Seminar je održan 13. oktobra 2010. godine u Beogradu, u hotelu Zira, od 930 do 1630 časova i okupio je oko 100 učesnika (75 programera, 25 novinara) kao i ljude iz Samsunga (predavači i osoblje iz beogradske kancelarije).

Bada, (Korejska reč za okean) je nova platforma za razvoj aplikacija za “pametne telefone” (engl. smartphone) koja programerima olakšava postupak kreiranja najsloženijih aplikacija koje će se koristiti u Samsungovim telefonima.

Programeri mogu da stvaraju aplikacije sa bada SDK (Software Development Kit). Bada SDK omogućava komplet aplikacijskih programskih interfejsa (API) kao i IDE (Integrisano razvojno okruženje), simulator UI (User Interface) izgradnju kao i ostale korisne alatke i uzorke aplikacija i dokumenata.

Nakon pozdravnog govora, predavači iz Koreje održali su prezentaciju o kompaniji Samsung i njenom razvoju, nakon čega je Bada platforma, njene osnovne karakteristike kao i način sertifikacije novokreiranih aplikacija. Samsung developer Pawel Koziol iz Poljske je pokazao način kreiranje jednostavne Samsung aplikacije na Bada platformi kao i osnovne zakonitosti funkcionisanja same platforme, a zatim i prezentacija nekih najsavremenijih serivsa koji su sadržani u Bada platformi. Na kraju je izložen program i objavljen početak konkursa za izbor najbolje aplikacije kreirane na Bada platformi na području Srbije.

Učesnici seminara su više nego zadovoljni načinom organizacije ovakvog seminara od strane jedne vrhunske kompanije, gde su predstvaljeni visoki standardi kvalitetnog rada prepoznatljivi u dizajnu, jasnoj komunikaciji i odličnoj organizaciji.

Fotografije